Espai gastronòmic: Mans a la massa

“Mettere li mani in pasta” és el que volem dir concretament quan submergirem les nostres mans en una mescla d’ingredients i, treballant amb passió i paciència, aconseguim que siguin un menjar boníssim. Però no n’hi ha prou amb tocar el menjar, hem de submergir-nos i sentir-ho, entendre els seus ingredients i treballar amb la imaginació.

L’enfocament d’aquests tallers està basat en el coneixement, l’estacionalitat i el respecte per les propietats dels ingredients en la cuina. Ens submergirem en el món de les masses, combinant les tècniques de cuina clàssica amb altres més modernes.

Desenvoluparem el tacte i el contacte amb el menjar treballant amb les nostres mans. Prepararem pasta fresca de molts tipus diferents, massa per a les focaccias i pizzes tradicionals, plats de carn, peix i plats vegetarians, sempre enfocant-nos en la simplicitat a la recerca del sabor de cada ingredient present en el plat.

  • Dates: dijous quinzenals de les 18.00 a les 20h (11 i 25 abril, 9 i 23 maig, 6 i 20 juny)
  • Dirigit a: persones majors de 18 anys
  • Preu: 6€ per taller (4,5€ amb reducció)
  • Inscripcions: a partir del 18 de març
  • +INFO: Facebook Centre Flassaders / 971214027

Tallerista: Alessio Corsini. Xef florentí amb una passió innata per la cuina. Criat en forn del seu avi a Florència, va començar a treballar la massa i llevat molt jove. La seva cuina combina allò modern i els experiments dels grans xefs, amb la història i les tradicions culinàries.

11 ABRIL – MANI IN PASTA

Nyoquis de patata – Pici – Gnudi

Nyoquis, Pici i Gnudi són tres formes diferents d’entendre el món de la pasta. Preparar nyoquis i pici significa pastar amb les teves pròpies mans, masses més o menys riques. Mentre que per al pici només es tracta de pastar dos ingredients, farina i aigua, per als nyoquis s’agreguen les patates i l’ou per a obtenir una consistència diferent. “Gnudi” a Toscana significa estar nu, per això es coneix a aquest tipus de massa com la “pasta sense pasta”. Prepararem aquesta curiosa recepta amb formatge i espinacs. En aquesta classe, cada participant prepararà la massa amb les seves pròpies mans, de la qual després obtindrem la massa per als tres plats que cuinarem i finalment provarem junts.

9 MAIG – FOCACCIA I PIZZA

Focaccia Toscana – Pizza Napolitana

En aquesta lliçó ens centrarem principalment en una de les receptes més famoses de la cuina italiana. Tota bona pizza i focaccia parteix d’una bona base fermentada. Per a això, s’han de conèixer bé les propietats dels ingredients que combinem en la massa i aprendre pacientment a pastar amb les mans. Focaccia i pizza són similars, però al mateix temps són dues masses prou diferents com per a entrar en el món del llevat. Prepararem la massa, barrejarem, estendrem a mà i entendrem com cuinar tot això adequadament en el forn de casa.

6 JUNY – FARINA I FERMENTACIÓ

Panini – Pans Especials – Grissini

Entrem en el món dels pans, la farina i la fermentació. Això requereix el coneixement dels ingredients que utilitzarem per a poder dur a terme una fermentació complexa, correctament. Partirem de l’elecció de la farina correcta, basada en el pa que volem preparar, parlarem sobre llevats, temperatures i tècniques de pastat. Farem diferents masses per a comprendre els diferents llevats i per a comprendre que en la cocció “casolana” hi ha moltes variables que poden portar-nos a diferents resultats. Per tant, és important conèixer les propietats dels ingredients que utilitzem i com combinar-los per tractar de respectar aquestes propietats i ressaltar el màxim el sabor i millorar la consistència dels nostres productes de pa.

25 ABRIL – PASTA I SALSA

Lasanya- Tagliatelle – Bolonyesa

En aquest taller preparem pasta fresca italiana en la seva versió més popular i clàssica. Farina i ou, aquests pocs i simples ingredients estan entre els que mai van fallar a una casa italiana. Els ingredients simples pastats amb les mans i després modelats, s’han convertit al llarg dels anys en pasta de tots els tipus, formes i grandàries. Cadascun dels participants prepararà la massa de la qual obtindrem les capes de lasanya i tagliatelle. Aprendrem a escampar i donar forma a una massa de pasta fresca. Entre les diverses etapes de preparació, cuinarem junts la salsa bolonyesa seguint la recepta tradicional de la ciutat de Bolonya, que després utilitzarem per a farcir la lasanya i com a salsa per als fideus. Cuinarem i degustarem junts al final de la lliçó.

23 MAIG – PASTA FRESCA FARCIDA

Ravioli – Canelons

En aquest taller elaborarem receptes una mica més complexes. Preparar una massa de pasta fresca a mà, estendre-la correctament per a poder-la omplir i tancar-la sense trencar-la, requereix una mica més d’habilitat manual. Aprendrem com preparar raviolis amb diferents mescles i farciments. Partirem, com sempre, de la base. Barrejarem farina i ous i els escamparem a mà. Aprendrem diverses formes de fer raviolis i canelons que cuinarem i provarem al final de la lliçó.

20 JUNY- CUINA VEGETARIANA

Albergínia Parmesana – “Pappa al pomodoro” – Caponata

En aquest taller cuinarem amb productes de l’hort, frescos i de temporada. Això, combinat amb una tècnica de cocció que respecta les seves propietats, és la manera de cuinar plats sans, simples i molt saborosos. Ens centrarem en una cuina senzilla però original, fàcilment reproduïble a casa, fins i tot en poc temps. Els protagonistes seran tres plats de diferents orígens, però tots tres fills de l’estacionalitat i frescor dels ingredients. Parmesana d’albergínies (potser el plat més conegut dels tres) albergínies, salsa de tomàquet fresca casolana, formatge d’ovella curat i alfàbrega fresca. Pappa al pomodoro, una forma intel•ligent d’usar pa sec i condimentar-ho amb una salsa a base de tomàquets frescos i alfàbrega. I finalment, elaborarem la caponata vegetal, una mescla de diferents sabors i ingredients, un plaer per als ulls i el paladar. Veurem junts tècniques de tall de verdures, parlarem sobre el respecte pels temps i les tècniques de cocció i, finalment, jugarem amb la presentació i degustarem els nostres plats.