HISTÒRIA DE WINDOWS

Windows no sols és el nom d’un sistema operatiu, ja que a més del mateix sistema, està acompanyat d’un conjunt d’aplicacions o programes per dotar a les persones usuàries de determinades eines i funcions.

Per parlar del seu origen, ens hem de remuntar a finals de l’any 1985, quan es va anunciar de manera oficial Windows 1.0, una primera versió que oferia poca funcionalitat i que no es tractava d’un sistema operatiu complet, ja que, més aviat, era una extensió gràfica del MS-DOS (anterior sistema operatiu de Microsoft).

L’any 1995 fou un any de canvis: es presentà una versió més i, com a novetat, afegiren l’any de llançament al mercat com a llinatge, passant a dir-se Windows 95. Era una versió destinada al mercat de consum, amb millores molt importants ja que la interfície gràfica era molt més avançada i diferent de la de versions anteriors. Aquesta, incloïa la famosa barra de tasques i el botó d’Inici, elements que a dia d’avui segueixen oferint gran funcionalitat.

Així com anava passant el temps, anaven apareixent noves versions i, a poc a poc hi anaven afegint funcionalitats. Per exemple, la versió 2.03 va ser la primera en incloure les finestres que podien solapar-se unes a les altres. Aquestes primeres versions no tingueren molt èxit i no fou fins al 1990, quan es presentà la versió 3.0, que s’aconseguí un gran èxit comercial.

Algunes de les versions posteriors mantingueren el mateix sistema de nomenclatura, fins a la versió del 2001, que passà a rebre el nom de Windows XP. Fou a partir d’aquí que els noms de les futures versions ja no tingueren relació amb l’any de llançament. En cada una d’elles anaren revisant les eines que oferien, segons els resultats obtinguts de les versions anteriors, pel que fa a funcionalitat, rendiment, fluïdesa, i, alhora, actualitzaven la interfície visual, adaptant-la a l’evolució de les preferències de les persones usuàries.

Finalment, us deixem un vídeo en el qual podreu veure la seva evolució.

Estigues al dia, inscriu-te al nostre butlletí