Resolució d’imatge

Un píxel és un quadradet d’un únic color. És la unitat mínima en pantalla i té dues propietats bàsiques: posició i color. El nostre ordinador converteix aquestes dues qualitats en seqüències de números.

Les imatges digitals estan construïdes amb píxels. Ampliant prou una imatge en la pantalla podem veure els píxels que la componen.

Les imatges poden estar formades per diferents quantitats de píxels. Com més gran sigui el nombre de píxels, més informació contindrà i, per tant, més detallada i nítida es podrà veure la imatge. A això se li diu resolució.

Existeix la convenció d’expressar la resolució en píxels per polzada (ppp). La polzada és una unitat de longitud anglosaxona anomenada inch. 1 polzada = 254 mm.

Com més píxels per polzada contingui una imatge, major qualitat i detall tindrà, és a dir, la seva resolució serà més alta.

Com a norma general amb les imatges per a:
veure en pantalla o penjar a la web treballarem a 72 ppp
enviar a imprimir treballarem a 300 ppp

Per exemple, si faig un dibuix digital a 72 ppp el veuré perfectament a la pantalla, però si l’imprimeixo, al paper es veurà pixelat. Mentre que si treball a 300 ppp es veurà bé a la pantalla i al paper.

Per altra banda, a més quantitat de píxels i més colors diferents, la imatge pesarà més, ocuparà més memòria. És a dir, el nostre ordinador processarà seqüències de números majors i emprarà més recursos per treballar amb elles i emmagatzemar-les. La grandària d’un arxiu es calcula en kilobytes (K), megabytes (MB) o gigabytes (GB).

Escaneig d’imatges i fotos digitals

Alguns escàners capturen les imatges amb una resolució per defecte de 200 ppp. Generalment, es pot personalitzar i triar una resolució més alta.

Les càmeres digitals donen una qualitat que s’expressa en Megapíxels (Mpx). Per exemple, una càmera de 8 Mpx. és aquella capaç de prendre una fotografia amb 8 milions de píxels.

Mida, dimensions en píxels, i resolució de la imatge


Mida: la grandària real de la imatge. El format d’impressió. L’amplada i l’alçada que normalment expressarem en centímetres o mil·límetres.

Dimensions en píxels: quantitat de píxels que conté la imatge. S’agafen els píxels de l’amplada i es multipliquen pels píxel de l’alçada.

La imatge de l’exemple està formada per cent píxels: les seves dimensions en píxels són 10×10 píxels.

Resolució: quantitat de píxels a cada polzada.

Augmentar la mida de la imatge no incrementa la seva resolució ni el seu nombre total de píxels. Necessitem afegir píxels a la nostra imatge si volem que es vegi més nítida.

És fàcil reduir una imatge amb una resolució alta, però una amb poca resolució és gairebé impossible d’engrandir. Per això és recomanable treballar amb imatges amb una resolució tan alta com es pugui i optimitzar-les una vegada s’hagi decidit per a què es faran servir.

Conèixer les dimensions i la resolució d’una imatge sense cap programa

Per a conèixer les dimensions en píxels i la resolució de la nostra imatge només hem de fer clic amb el botó dret sobre la icona de la nostra imatge, anar a Propietats i a la pestanya Detalls trobaràs tota la informació de la imatge.

Estigues al dia, inscriu-te al nostre butlletí