ADOBE FLASH PLAYER

Què era?

Adobe Flash Player era una aplicació / complement en forma de reproductor multimèdia que permetia reproduir uns tipus concrets d’arxius i també era utilitzat per a millorar la qualitat de vídeo sobretot d’internet; cada nova versió / actualització feia que la càrrega de vídeo fos millor i més ràpida, els efectes en el vídeo eren millors, vídeo més nítid amb disminució en el pixelat (quadrats grans en el vídeo).

Fi del suport

El complement Flash Player porta anys sent part dels navegadors webs i útil per a poder reproduir tot tipus de contingut multimèdia. Però ha quedat obsolet i, en el futur, ja no serà necessari. Com a conseqüència, des de fa anys anys Adobe deia que acabaria amb el suport a Flash Player, i aquest dia ja ha arribat.

Això significa que el complement deixarà de rebre actualitzacions de cap tipus, i per tant se’l considerarà mort. A més, també implica que no es solucionaran els problemes de seguretat que puguin sorgir, el què és perjudicial per a qualsevol usuari que el tingui instal·lat.

Fa anys que Flash arrossegava molts problemes de seguretat i era utilitzat per diversos virus per piratejar ordinadors. A més, les seves vulnerabilitats eren explotades per instal·lar espies en diferents equips. És per aquest motiu, que el seu ús ha anat disminuint amb el temps.

Arrel de tot això els sistemes operatius s’han actualitzat per bloquejar-lo, i pel què fa als navegadors, poc a poc s’han anat actualitzant per no haver-lo d’utilitzar i s’han adaptat a la nova tecnologia, l’anomenada HTML5.

Aquesta tecnologia és la utilitzada per la majoria de les pàgines web i xarxes socials, la qual cosa permetrà que no ens adonem del canvi.

I ara, què passarà?

Des del passat 12 de gener, ha estat Adobe qui ha bloquejat el complement, així si l’hem hagut de necessitar (perquè la pàgina no està adaptada a l’HTML5, per exemple) ens haurà sortit un missatge d’error. I ells mateixos recomanen, que per la nostra pròpia seguretat, desinstal·lem el Flash Player del nostre ordinador, ja que tot i que no funcioni, pel simple fet de tenir-lo instal·lat, si es descobreix una nova vulnerabilitat, Adobe no la podrà resoldre i el nostre ordinador serà una porta d’accés per un virus i el podrà infectar.

A partir d’ara hi ha que tenir en compte dues coses:

 • Seguir la recomanació i desinstal·lar el complement de l’ordinador (a continuació hi ha una breu explicació de com fer-ho).
 • Si s’hagués de tornar instal·lar el complement, en cap cas fer-ho des d’una pàgina que no sigui l’oficial d’Adobe, ja que si no serà molt probable instal·lar un virus.

Passes per desinstal·lar el complement (Windows):

 • Ens dirigirem a l’inici de Windows, i accedirem a l’engranatge que posa Configuració.
 • Des d’allà clicarem a l’apartat Aplicacions.
 • En el llistat d’aplicacions que apareixen, cercar Adobe Flash Player i clicar damunt.
 • Aquí ens apareixeran dues opcions: Modificar o Desinstalar, clicarem en aquesta darrera, i ja haurem llevat el complement.

Passes per desinstal·lar el complement (Mac):

 • Obrim un nova finestra del Finder en el nostre ordinador.
 • Des d’aquí entrem a la carpeta Aplicacions.
 • Accedim a la carpeta Utilitats.
 • Arribats en aquest punt, executarem l’Adobe Flash Player Install Manager.
 • I aquí triarem l’opció desinstalar, així ja l’haurem llevat.

Estigues al dia, inscriu-te al nostre butlletí